泰米尔语
发音
- 國際音標(幫助):/koː/
音频: (檔案)
词源 1
名词
(kō)
变格
கோ (kō)的變格 | ||
---|---|---|
單數 | 複數 | |
主格 | கோ kō |
கோக்கள் kōkkaḷ |
呼格 | கோவே kōvē |
கோக்களே kōkkaḷē |
賓格 | கோவை kōvai |
கோக்களை kōkkaḷai |
與格 | கோவுக்கு kōvukku |
கோக்களுக்கு kōkkaḷukku |
屬格 | கோவுடைய kōvuṭaiya |
கோக்களுடைய kōkkaḷuṭaiya |
單數 | 複數 | |
主格 | கோ kō |
கோக்கள் kōkkaḷ |
呼格 | கோவே kōvē |
கோக்களே kōkkaḷē |
賓格 | கோவை kōvai |
கோக்களை kōkkaḷai |
與格 | கோவுக்கு kōvukku |
கோக்களுக்கு kōkkaḷukku |
益格 | கோவுக்காக kōvukkāka |
கோக்களுக்காக kōkkaḷukkāka |
屬格 1 | கோவுடைய kōvuṭaiya |
கோக்களுடைய kōkkaḷuṭaiya |
屬格 2 | கோவின் kōviṉ |
கோக்களின் kōkkaḷiṉ |
方位格 1 | கோவில் kōvil |
கோக்களில் kōkkaḷil |
方位格 2 | கோவிடம் kōviṭam |
கோக்களிடம் kōkkaḷiṭam |
協同格 1 | கோவோடு kōvōṭu |
கோக்களோடு kōkkaḷōṭu |
協同格 2 | கோவுடன் kōvuṭaṉ |
கோக்களுடன் kōkkaḷuṭaṉ |
工具格 | கோவால் kōvāl |
கோக்களால் kōkkaḷāl |
奪格 | கோவிலிருந்து kōviliruntu |
கோக்களிலிருந்து kōkkaḷiliruntu |
词源 2
其他形式
- (kōr)
动词
(kō) (及物)
變位
கோ (kō)的變位
参考资料
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022), “கோ”, Digital Dictionaries of South India [Combined Tamil Dictionaries]
- 馬德拉斯大學 (1924-1936), “கோ-த்தல்”, Tamil Lexicon(泰米爾語詞典), 馬德拉斯[金奈]: Diocesan Press。
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.