泰米爾語
詞源
(ñāṉam, “智慧”, 源自梵語 (jñāna)) + (snāṉam, “沐浴”, 源自梵語 (snāna))。
發音
- 國際音標(幫助):/ɲaːnasn̪aːnam/, [ɲaːnɐsn̪aːnɐm]
名詞
(ñāṉasnāṉam)
- (基督教) 洗禮
變格
ஞானஸ்நானம் (ñāṉasnāṉam)的m-詞幹變格 | ||
---|---|---|
單數 | 複數 | |
主格 | ஞானஸ்நானம் ñāṉasnāṉam |
ஞானஸ்நானங்கள் ñāṉasnāṉaṅkaḷ |
呼格 | ஞானஸ்நானமே ñāṉasnāṉamē |
ஞானஸ்நானங்களே ñāṉasnāṉaṅkaḷē |
賓格 | ஞானஸ்நானத்தை ñāṉasnāṉattai |
ஞானஸ்நானங்களை ñāṉasnāṉaṅkaḷai |
與格 | ஞானஸ்நானத்துக்கு ñāṉasnāṉattukku |
ஞானஸ்நானங்களுக்கு ñāṉasnāṉaṅkaḷukku |
屬格 | ஞானஸ்நானத்துடைய ñāṉasnāṉattuṭaiya |
ஞானஸ்நானங்களுடைய ñāṉasnāṉaṅkaḷuṭaiya |
單數 | 複數 | |
主格 | ஞானஸ்நானம் ñāṉasnāṉam |
ஞானஸ்நானங்கள் ñāṉasnāṉaṅkaḷ |
呼格 | ஞானஸ்நானமே ñāṉasnāṉamē |
ஞானஸ்நானங்களே ñāṉasnāṉaṅkaḷē |
賓格 | ஞானஸ்நானத்தை ñāṉasnāṉattai |
ஞானஸ்நானங்களை ñāṉasnāṉaṅkaḷai |
與格 | ஞானஸ்நானத்துக்கு ñāṉasnāṉattukku |
ஞானஸ்நானங்களுக்கு ñāṉasnāṉaṅkaḷukku |
益格 | ஞானஸ்நானத்துக்காக ñāṉasnāṉattukkāka |
ஞானஸ்நானங்களுக்காக ñāṉasnāṉaṅkaḷukkāka |
屬格 1 | ஞானஸ்நானத்துடைய ñāṉasnāṉattuṭaiya |
ஞானஸ்நானங்களுடைய ñāṉasnāṉaṅkaḷuṭaiya |
屬格 2 | ஞானஸ்நானத்தின் ñāṉasnāṉattiṉ |
ஞானஸ்நானங்களின் ñāṉasnāṉaṅkaḷiṉ |
方位格 1 | ஞானஸ்நானத்தில் ñāṉasnāṉattil |
ஞானஸ்நானங்களில் ñāṉasnāṉaṅkaḷil |
方位格 2 | ஞானஸ்நானத்திடம் ñāṉasnāṉattiṭam |
ஞானஸ்நானங்களிடம் ñāṉasnāṉaṅkaḷiṭam |
協同格 1 | ஞானஸ்நானத்தோடு ñāṉasnāṉattōṭu |
ஞானஸ்நானங்களோடு ñāṉasnāṉaṅkaḷōṭu |
協同格 2 | ஞானஸ்நானத்துடன் ñāṉasnāṉattuṭaṉ |
ஞானஸ்நானங்களுடன் ñāṉasnāṉaṅkaḷuṭaṉ |
工具格 | ஞானஸ்நானத்தால் ñāṉasnāṉattāl |
ஞானஸ்நானங்களால் ñāṉasnāṉaṅkaḷāl |
奪格 | ஞானஸ்நானத்திலிருந்து ñāṉasnāṉattiliruntu |
ஞானஸ்நானங்களிலிருந்து ñāṉasnāṉaṅkaḷiliruntu |
參見
- (tiruviruntu, “聖餐禮”)
參考資料
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022), “ஞானஸ்நானம்”, Digital Dictionaries of South India [Combined Tamil Dictionaries]
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.