泰米爾語
發音
- 國際音標(幫助):/d̪iːbɐm/, /d̪iːpɐm/
- 斷字:தீ‧பம்
詞源1
借自梵語 (dīpa)。
名詞
(tīpam)
變格
தீபம் (tīpam)的m-詞幹變格 | ||
---|---|---|
單數 | 複數 | |
主格 | தீபம் tīpam |
தீபங்கள் tīpaṅkaḷ |
呼格 | தீபமே tīpamē |
தீபங்களே tīpaṅkaḷē |
賓格 | தீபத்தை tīpattai |
தீபங்களை tīpaṅkaḷai |
與格 | தீபத்துக்கு tīpattukku |
தீபங்களுக்கு tīpaṅkaḷukku |
屬格 | தீபத்துடைய tīpattuṭaiya |
தீபங்களுடைய tīpaṅkaḷuṭaiya |
單數 | 複數 | |
主格 | தீபம் tīpam |
தீபங்கள் tīpaṅkaḷ |
呼格 | தீபமே tīpamē |
தீபங்களே tīpaṅkaḷē |
賓格 | தீபத்தை tīpattai |
தீபங்களை tīpaṅkaḷai |
與格 | தீபத்துக்கு tīpattukku |
தீபங்களுக்கு tīpaṅkaḷukku |
益格 | தீபத்துக்காக tīpattukkāka |
தீபங்களுக்காக tīpaṅkaḷukkāka |
屬格 1 | தீபத்துடைய tīpattuṭaiya |
தீபங்களுடைய tīpaṅkaḷuṭaiya |
屬格 2 | தீபத்தின் tīpattiṉ |
தீபங்களின் tīpaṅkaḷiṉ |
方位格 1 | தீபத்தில் tīpattil |
தீபங்களில் tīpaṅkaḷil |
方位格 2 | தீபத்திடம் tīpattiṭam |
தீபங்களிடம் tīpaṅkaḷiṭam |
協同格 1 | தீபத்தோடு tīpattōṭu |
தீபங்களோடு tīpaṅkaḷōṭu |
協同格 2 | தீபத்துடன் tīpattuṭaṉ |
தீபங்களுடன் tīpaṅkaḷuṭaṉ |
工具格 | தீபத்தால் tīpattāl |
தீபங்களால் tīpaṅkaḷāl |
奪格 | தீபத்திலிருந்து tīpattiliruntu |
தீபங்களிலிருந்து tīpaṅkaḷiliruntu |
詞源2
借自梵語 (dvīpa)。 (tīvu)的同源對似詞。
名詞
(tīpam)
- 島
- 近義詞: (kuṟai)、 (tīvu)
參考資料
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022), “தீபம்”, Digital Dictionaries of South India [Combined Tamil Dictionaries]
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.