泰米爾語
詞源
發音
- 國際音標(幫助):/maːmanaːɾ/, [maːmɐnaːɾ]
音頻: (檔案)
名詞
(māmaṉār) (複數)
變格
| மாமனார் (māmaṉār)的變格 | ||
|---|---|---|
| 單數 | 複數 | |
| 主格 | மாமனார் māmaṉār |
மாமனார்கள் māmaṉārkaḷ |
| 呼格 | மாமனாரே māmaṉārē |
மாமனார்களே māmaṉārkaḷē |
| 賓格 | மாமனாரை māmaṉārai |
மாமனார்களை māmaṉārkaḷai |
| 與格 | மாமனாருக்கு māmaṉārukku |
மாமனார்களுக்கு māmaṉārkaḷukku |
| 屬格 | மாமனாருடைய māmaṉāruṭaiya |
மாமனார்களுடைய māmaṉārkaḷuṭaiya |
| 單數 | 複數 | |
| 主格 | மாமனார் māmaṉār |
மாமனார்கள் māmaṉārkaḷ |
| 呼格 | மாமனாரே māmaṉārē |
மாமனார்களே māmaṉārkaḷē |
| 賓格 | மாமனாரை māmaṉārai |
மாமனார்களை māmaṉārkaḷai |
| 與格 | மாமனாருக்கு māmaṉārukku |
மாமனார்களுக்கு māmaṉārkaḷukku |
| 益格 | மாமனாருக்காக māmaṉārukkāka |
மாமனார்களுக்காக māmaṉārkaḷukkāka |
| 屬格 1 | மாமனாருடைய māmaṉāruṭaiya |
மாமனார்களுடைய māmaṉārkaḷuṭaiya |
| 屬格 2 | மாமனாரின் māmaṉāriṉ |
மாமனார்களின் māmaṉārkaḷiṉ |
| 方位格 1 | மாமனாரில் māmaṉāril |
மாமனார்களில் māmaṉārkaḷil |
| 方位格 2 | மாமனாரிடம் māmaṉāriṭam |
மாமனார்களிடம் māmaṉārkaḷiṭam |
| 協同格 1 | மாமனாரோடு māmaṉārōṭu |
மாமனார்களோடு māmaṉārkaḷōṭu |
| 協同格 2 | மாமனாருடன் māmaṉāruṭaṉ |
மாமனார்களுடன் māmaṉārkaḷuṭaṉ |
| 工具格 | மாமனாரால் māmaṉārāl |
மாமனார்களால் māmaṉārkaḷāl |
| 奪格 | மாமனாரிலிருந்து māmaṉāriliruntu |
மாமனார்களிலிருந்து māmaṉārkaḷiliruntu |
參考資料
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022), “மாமனார்”, Digital Dictionaries of South India [Combined Tamil Dictionaries]
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.