參見:
泰米爾語
詞源
源自詞根 (viḻai, “渴望,愛,覬覦”),參見 (viḻaicci)。
發音
- 國際音標(幫助):/ʋiɻaː/
名詞
(viḻā)
變格
விழா (viḻā)的ā-詞幹變格 | ||
---|---|---|
單數 | 複數 | |
主格 | விழா viḻā |
விழாக்கள் viḻākkaḷ |
呼格 | விழாவே viḻāvē |
விழாக்களே viḻākkaḷē |
賓格 | விழாவை viḻāvai |
விழாக்களை viḻākkaḷai |
與格 | விழாக்கு viḻākku |
விழாக்களுக்கு viḻākkaḷukku |
屬格 | விழாவுடைய viḻāvuṭaiya |
விழாக்களுடைய viḻākkaḷuṭaiya |
單數 | 複數 | |
主格 | விழா viḻā |
விழாக்கள் viḻākkaḷ |
呼格 | விழாவே viḻāvē |
விழாக்களே viḻākkaḷē |
賓格 | விழாவை viḻāvai |
விழாக்களை viḻākkaḷai |
與格 | விழாக்கு viḻākku |
விழாக்களுக்கு viḻākkaḷukku |
益格 | விழாக்காக viḻākkāka |
விழாக்களுக்காக viḻākkaḷukkāka |
屬格 1 | விழாவுடைய viḻāvuṭaiya |
விழாக்களுடைய viḻākkaḷuṭaiya |
屬格 2 | விழாவின் viḻāviṉ |
விழாக்களின் viḻākkaḷiṉ |
方位格 1 | விழாவில் viḻāvil |
விழாக்களில் viḻākkaḷil |
方位格 2 | விழாவிடம் viḻāviṭam |
விழாக்களிடம் viḻākkaḷiṭam |
協同格 1 | விழாவோடு viḻāvōṭu |
விழாக்களோடு viḻākkaḷōṭu |
協同格 2 | விழாவுடன் viḻāvuṭaṉ |
விழாக்களுடன் viḻākkaḷuṭaṉ |
工具格 | விழாவால் viḻāvāl |
விழாக்களால் viḻākkaḷāl |
奪格 | விழாவிலிருந்து viḻāviliruntu |
விழாக்களிலிருந்து viḻākkaḷiliruntu |
派生詞彙
參考資料
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022), “விழா”, Digital Dictionaries of South India [Combined Tamil Dictionaries]
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.