泰米爾語
詞源
同源詞包括馬拉雅拉姆語 (karuvi)。
發音
- 國際音標(幫助):/kaɾuʋi/, [kɐɾuʋi]
音頻: (檔案)
名詞
(karuvi)
變格
கருவி (karuvi)的i-詞幹變格 | ||
---|---|---|
單數 | 複數 | |
主格 | கருவி karuvi |
கருவிகள் karuvikaḷ |
呼格 | கருவியே karuviyē |
கருவிகளே karuvikaḷē |
賓格 | கருவியை karuviyai |
கருவிகளை karuvikaḷai |
與格 | கருவிக்கு karuvikku |
கருவிகளுக்கு karuvikaḷukku |
屬格 | கருவியுடைய karuviyuṭaiya |
கருவிகளுடைய karuvikaḷuṭaiya |
單數 | 複數 | |
主格 | கருவி karuvi |
கருவிகள் karuvikaḷ |
呼格 | கருவியே karuviyē |
கருவிகளே karuvikaḷē |
賓格 | கருவியை karuviyai |
கருவிகளை karuvikaḷai |
與格 | கருவிக்கு karuvikku |
கருவிகளுக்கு karuvikaḷukku |
益格 | கருவிக்காக karuvikkāka |
கருவிகளுக்காக karuvikaḷukkāka |
屬格 1 | கருவியுடைய karuviyuṭaiya |
கருவிகளுடைய karuvikaḷuṭaiya |
屬格 2 | கருவியின் karuviyiṉ |
கருவிகளின் karuvikaḷiṉ |
方位格 1 | கருவியில் karuviyil |
கருவிகளில் karuvikaḷil |
方位格 2 | கருவியிடம் karuviyiṭam |
கருவிகளிடம் karuvikaḷiṭam |
協同格 1 | கருவியோடு karuviyōṭu |
கருவிகளோடு karuvikaḷōṭu |
協同格 2 | கருவியுடன் karuviyuṭaṉ |
கருவிகளுடன் karuvikaḷuṭaṉ |
工具格 | கருவியால் karuviyāl |
கருவிகளால் karuvikaḷāl |
奪格 | கருவியிலிருந்து karuviyiliruntu |
கருவிகளிலிருந்து karuvikaḷiliruntu |
參考資料
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022), “கருவி”, Digital Dictionaries of South India [Combined Tamil Dictionaries]
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.