泰米爾語
其他形式
- (purucaṉ)
詞源
借自梵語 (puruṣa)。
發音
- 國際音標(幫助):/puɾuʂan/, [puɾuʂɐn]
名詞
(puruṣaṉ)
變格
புருஷன் (puruṣaṉ)的ṉ-詞幹變格 | ||
---|---|---|
單數 | 複數 | |
主格 | புருஷன் puruṣaṉ |
புருஷர்கள் puruṣarkaḷ |
呼格 | புருஷனே puruṣaṉē |
புருஷர்களே puruṣarkaḷē |
賓格 | புருஷனை puruṣaṉai |
புருஷர்களை puruṣarkaḷai |
與格 | புருஷனுக்கு puruṣaṉukku |
புருஷர்களுக்கு puruṣarkaḷukku |
屬格 | புருஷனுடைய puruṣaṉuṭaiya |
புருஷர்களுடைய puruṣarkaḷuṭaiya |
單數 | 複數 | |
主格 | புருஷன் puruṣaṉ |
புருஷர்கள் puruṣarkaḷ |
呼格 | புருஷனே puruṣaṉē |
புருஷர்களே puruṣarkaḷē |
賓格 | புருஷனை puruṣaṉai |
புருஷர்களை puruṣarkaḷai |
與格 | புருஷனுக்கு puruṣaṉukku |
புருஷர்களுக்கு puruṣarkaḷukku |
益格 | புருஷனுக்காக puruṣaṉukkāka |
புருஷர்களுக்காக puruṣarkaḷukkāka |
屬格 1 | புருஷனுடைய puruṣaṉuṭaiya |
புருஷர்களுடைய puruṣarkaḷuṭaiya |
屬格 2 | புருஷனின் puruṣaṉiṉ |
புருஷர்களின் puruṣarkaḷiṉ |
方位格 1 | புருஷனில் puruṣaṉil |
புருஷர்களில் puruṣarkaḷil |
方位格 2 | புருஷனிடம் puruṣaṉiṭam |
புருஷர்களிடம் puruṣarkaḷiṭam |
協同格 1 | புருஷனோடு puruṣaṉōṭu |
புருஷர்களோடு puruṣarkaḷōṭu |
協同格 2 | புருஷனுடன் puruṣaṉuṭaṉ |
புருஷர்களுடன் puruṣarkaḷuṭaṉ |
工具格 | புருஷனால் puruṣaṉāl |
புருஷர்களால் puruṣarkaḷāl |
奪格 | புருஷனிலிருந்து puruṣaṉiliruntu |
புருஷர்களிலிருந்து puruṣarkaḷiliruntu |
參考資料
- 馬德拉斯大學 (1924-1936), “புருஷன்”, Tamil Lexicon(泰米爾語詞典), 馬德拉斯[金奈]: Diocesan Press。
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.