泰米尔语
词源
借自梵語 (śava)。
发音
- 國際音標(幫助):/t͡ɕaʋam/, [sɐʋɐm]
名词
(cavam)
变格
| சவம் (cavam)的m-詞幹變格 | ||
|---|---|---|
| 單數 | 複數 | |
| 主格 | சவம் cavam |
சவங்கள் cavaṅkaḷ |
| 呼格 | சவமே cavamē |
சவங்களே cavaṅkaḷē |
| 賓格 | சவத்தை cavattai |
சவங்களை cavaṅkaḷai |
| 與格 | சவத்துக்கு cavattukku |
சவங்களுக்கு cavaṅkaḷukku |
| 屬格 | சவத்துடைய cavattuṭaiya |
சவங்களுடைய cavaṅkaḷuṭaiya |
| 單數 | 複數 | |
| 主格 | சவம் cavam |
சவங்கள் cavaṅkaḷ |
| 呼格 | சவமே cavamē |
சவங்களே cavaṅkaḷē |
| 賓格 | சவத்தை cavattai |
சவங்களை cavaṅkaḷai |
| 與格 | சவத்துக்கு cavattukku |
சவங்களுக்கு cavaṅkaḷukku |
| 益格 | சவத்துக்காக cavattukkāka |
சவங்களுக்காக cavaṅkaḷukkāka |
| 屬格 1 | சவத்துடைய cavattuṭaiya |
சவங்களுடைய cavaṅkaḷuṭaiya |
| 屬格 2 | சவத்தின் cavattiṉ |
சவங்களின் cavaṅkaḷiṉ |
| 方位格 1 | சவத்தில் cavattil |
சவங்களில் cavaṅkaḷil |
| 方位格 2 | சவத்திடம் cavattiṭam |
சவங்களிடம் cavaṅkaḷiṭam |
| 協同格 1 | சவத்தோடு cavattōṭu |
சவங்களோடு cavaṅkaḷōṭu |
| 協同格 2 | சவத்துடன் cavattuṭaṉ |
சவங்களுடன் cavaṅkaḷuṭaṉ |
| 工具格 | சவத்தால் cavattāl |
சவங்களால் cavaṅkaḷāl |
| 奪格 | சவத்திலிருந்து cavattiliruntu |
சவங்களிலிருந்து cavaṅkaḷiliruntu |
参考资料
- 馬德拉斯大學 (1924-1936), “சவம்”, Tamil Lexicon(泰米爾語詞典), 馬德拉斯[金奈]: Diocesan Press。
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.