泰米尔语
词源
最终源自原始達羅毗荼語 (“屍體”),與泰盧固語 (pīnega)、卡納達語 (heṇa)、馬拉雅拉姆語 (piṇaṃ)、圖陸語 (puṇa)同源。
发音
- 國際音標(幫助):/piɳam/, [piɳɐm]
名词
(piṇam)
变格
பிணம் (piṇam)的m-詞幹變格 | ||
---|---|---|
單數 | 複數 | |
主格 | பிணம் piṇam |
பிணங்கள் piṇaṅkaḷ |
呼格 | பிணமே piṇamē |
பிணங்களே piṇaṅkaḷē |
賓格 | பிணத்தை piṇattai |
பிணங்களை piṇaṅkaḷai |
與格 | பிணத்துக்கு piṇattukku |
பிணங்களுக்கு piṇaṅkaḷukku |
屬格 | பிணத்துடைய piṇattuṭaiya |
பிணங்களுடைய piṇaṅkaḷuṭaiya |
單數 | 複數 | |
主格 | பிணம் piṇam |
பிணங்கள் piṇaṅkaḷ |
呼格 | பிணமே piṇamē |
பிணங்களே piṇaṅkaḷē |
賓格 | பிணத்தை piṇattai |
பிணங்களை piṇaṅkaḷai |
與格 | பிணத்துக்கு piṇattukku |
பிணங்களுக்கு piṇaṅkaḷukku |
益格 | பிணத்துக்காக piṇattukkāka |
பிணங்களுக்காக piṇaṅkaḷukkāka |
屬格 1 | பிணத்துடைய piṇattuṭaiya |
பிணங்களுடைய piṇaṅkaḷuṭaiya |
屬格 2 | பிணத்தின் piṇattiṉ |
பிணங்களின் piṇaṅkaḷiṉ |
方位格 1 | பிணத்தில் piṇattil |
பிணங்களில் piṇaṅkaḷil |
方位格 2 | பிணத்திடம் piṇattiṭam |
பிணங்களிடம் piṇaṅkaḷiṭam |
協同格 1 | பிணத்தோடு piṇattōṭu |
பிணங்களோடு piṇaṅkaḷōṭu |
協同格 2 | பிணத்துடன் piṇattuṭaṉ |
பிணங்களுடன் piṇaṅkaḷuṭaṉ |
工具格 | பிணத்தால் piṇattāl |
பிணங்களால் piṇaṅkaḷāl |
奪格 | பிணத்திலிருந்து piṇattiliruntu |
பிணங்களிலிருந்து piṇaṅkaḷiliruntu |
参考资料
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022), “பிணம்”, Digital Dictionaries of South India [Combined Tamil Dictionaries]
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.