泰米尔语
其他形式
- (cīṭaṉ)
词源
借自梵語 (śiṣya)。
发音
- 國際音標(幫助):/t͡ɕiʂjan/, [siʂjɐn]
名词
(ciṣyaṉ) (複數)
变格
சிஷ்யன் (ciṣyaṉ)的ṉ-詞幹變格 | ||
---|---|---|
單數 | 複數 | |
主格 | சிஷ்யன் ciṣyaṉ |
சிஷ்யர்கள் ciṣyarkaḷ |
呼格 | சிஷ்யனே ciṣyaṉē |
சிஷ்யர்களே ciṣyarkaḷē |
賓格 | சிஷ்யனை ciṣyaṉai |
சிஷ்யர்களை ciṣyarkaḷai |
與格 | சிஷ்யனுக்கு ciṣyaṉukku |
சிஷ்யர்களுக்கு ciṣyarkaḷukku |
屬格 | சிஷ்யனுடைய ciṣyaṉuṭaiya |
சிஷ்யர்களுடைய ciṣyarkaḷuṭaiya |
單數 | 複數 | |
主格 | சிஷ்யன் ciṣyaṉ |
சிஷ்யர்கள் ciṣyarkaḷ |
呼格 | சிஷ்யனே ciṣyaṉē |
சிஷ்யர்களே ciṣyarkaḷē |
賓格 | சிஷ்யனை ciṣyaṉai |
சிஷ்யர்களை ciṣyarkaḷai |
與格 | சிஷ்யனுக்கு ciṣyaṉukku |
சிஷ்யர்களுக்கு ciṣyarkaḷukku |
益格 | சிஷ்யனுக்காக ciṣyaṉukkāka |
சிஷ்யர்களுக்காக ciṣyarkaḷukkāka |
屬格 1 | சிஷ்யனுடைய ciṣyaṉuṭaiya |
சிஷ்யர்களுடைய ciṣyarkaḷuṭaiya |
屬格 2 | சிஷ்யனின் ciṣyaṉiṉ |
சிஷ்யர்களின் ciṣyarkaḷiṉ |
方位格 1 | சிஷ்யனில் ciṣyaṉil |
சிஷ்யர்களில் ciṣyarkaḷil |
方位格 2 | சிஷ்யனிடம் ciṣyaṉiṭam |
சிஷ்யர்களிடம் ciṣyarkaḷiṭam |
協同格 1 | சிஷ்யனோடு ciṣyaṉōṭu |
சிஷ்யர்களோடு ciṣyarkaḷōṭu |
協同格 2 | சிஷ்யனுடன் ciṣyaṉuṭaṉ |
சிஷ்யர்களுடன் ciṣyarkaḷuṭaṉ |
工具格 | சிஷ்யனால் ciṣyaṉāl |
சிஷ்யர்களால் ciṣyarkaḷāl |
奪格 | சிஷ்யனிலிருந்து ciṣyaṉiliruntu |
சிஷ்யர்களிலிருந்து ciṣyarkaḷiliruntu |
参考资料
- 馬德拉斯大學 (1924-1936), “சிஷ்யன்”, Tamil Lexicon(泰米爾語詞典), 馬德拉斯[金奈]: Diocesan Press。
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.