泰米爾語
發音
- 國際音標(幫助):/maɳɖi/, [mɐɳɖi]
音頻: (檔案)
詞源1
不確定。對照泰盧固語 (maḍḍi)、卡納達語 (maḍḍi)、梵語 (maṇḍa)。
名詞
(maṇṭi)
變格
மண்டி (maṇṭi)的i-詞幹變格 (僅單數) | ||
---|---|---|
單數 | 複數 | |
主格 | மண்டி maṇṭi |
- |
呼格 | மண்டியே maṇṭiyē |
- |
賓格 | மண்டியை maṇṭiyai |
- |
與格 | மண்டிக்கு maṇṭikku |
- |
屬格 | மண்டியுடைய maṇṭiyuṭaiya |
- |
單數 | 複數 | |
主格 | மண்டி maṇṭi |
- |
呼格 | மண்டியே maṇṭiyē |
- |
賓格 | மண்டியை maṇṭiyai |
- |
與格 | மண்டிக்கு maṇṭikku |
- |
益格 | மண்டிக்காக maṇṭikkāka |
- |
屬格 1 | மண்டியுடைய maṇṭiyuṭaiya |
- |
屬格 2 | மண்டியின் maṇṭiyiṉ |
- |
方位格 1 | மண்டியில் maṇṭiyil |
- |
方位格 2 | மண்டியிடம் maṇṭiyiṭam |
- |
協同格 1 | மண்டியோடு maṇṭiyōṭu |
- |
協同格 2 | மண்டியுடன் maṇṭiyuṭaṉ |
- |
工具格 | மண்டியால் maṇṭiyāl |
- |
奪格 | மண்டியிலிருந்து maṇṭiyiliruntu |
- |
詞源2
(此詞的語源缺失或不完整。請協助添加,或在茶室進行討論。)
名詞
(maṇṭi)
變格
மண்டி (maṇṭi)的i-詞幹變格 | ||
---|---|---|
單數 | 複數 | |
主格 | மண்டி maṇṭi |
மண்டிகள் maṇṭikaḷ |
呼格 | மண்டியே maṇṭiyē |
மண்டிகளே maṇṭikaḷē |
賓格 | மண்டியை maṇṭiyai |
மண்டிகளை maṇṭikaḷai |
與格 | மண்டிக்கு maṇṭikku |
மண்டிகளுக்கு maṇṭikaḷukku |
屬格 | மண்டியுடைய maṇṭiyuṭaiya |
மண்டிகளுடைய maṇṭikaḷuṭaiya |
單數 | 複數 | |
主格 | மண்டி maṇṭi |
மண்டிகள் maṇṭikaḷ |
呼格 | மண்டியே maṇṭiyē |
மண்டிகளே maṇṭikaḷē |
賓格 | மண்டியை maṇṭiyai |
மண்டிகளை maṇṭikaḷai |
與格 | மண்டிக்கு maṇṭikku |
மண்டிகளுக்கு maṇṭikaḷukku |
益格 | மண்டிக்காக maṇṭikkāka |
மண்டிகளுக்காக maṇṭikaḷukkāka |
屬格 1 | மண்டியுடைய maṇṭiyuṭaiya |
மண்டிகளுடைய maṇṭikaḷuṭaiya |
屬格 2 | மண்டியின் maṇṭiyiṉ |
மண்டிகளின் maṇṭikaḷiṉ |
方位格 1 | மண்டியில் maṇṭiyil |
மண்டிகளில் maṇṭikaḷil |
方位格 2 | மண்டியிடம் maṇṭiyiṭam |
மண்டிகளிடம் maṇṭikaḷiṭam |
協同格 1 | மண்டியோடு maṇṭiyōṭu |
மண்டிகளோடு maṇṭikaḷōṭu |
協同格 2 | மண்டியுடன் maṇṭiyuṭaṉ |
மண்டிகளுடன் maṇṭikaḷuṭaṉ |
工具格 | மண்டியால் maṇṭiyāl |
மண்டிகளால் maṇṭikaḷāl |
奪格 | மண்டியிலிருந்து maṇṭiyiliruntu |
மண்டிகளிலிருந்து maṇṭikaḷiliruntu |
詞源3
同源詞包括泰盧固語 (maṇḍi)、卡納達語 (maṇḍikī)。
名詞
(maṇṭi)
衍生詞
- (maṇṭiyiṭu)
參考資料
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022), “மண்டி”, Digital Dictionaries of South India [Combined Tamil Dictionaries]
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.