泰米爾語
詞源
源自 (vaṭi, “鑿刻;塑造”) + (-am)。
發音
- 國際音標(幫助):/ʋaɖiʋam/, [ʋɐɖiʋɐm]
音頻: (檔案)
名詞
(vaṭivam)
變格
வடிவம் (vaṭivam)的m-詞幹變格 | ||
---|---|---|
單數 | 複數 | |
主格 | வடிவம் vaṭivam |
வடிவங்கள் vaṭivaṅkaḷ |
呼格 | வடிவமே vaṭivamē |
வடிவங்களே vaṭivaṅkaḷē |
賓格 | வடிவத்தை vaṭivattai |
வடிவங்களை vaṭivaṅkaḷai |
與格 | வடிவத்துக்கு vaṭivattukku |
வடிவங்களுக்கு vaṭivaṅkaḷukku |
屬格 | வடிவத்துடைய vaṭivattuṭaiya |
வடிவங்களுடைய vaṭivaṅkaḷuṭaiya |
單數 | 複數 | |
主格 | வடிவம் vaṭivam |
வடிவங்கள் vaṭivaṅkaḷ |
呼格 | வடிவமே vaṭivamē |
வடிவங்களே vaṭivaṅkaḷē |
賓格 | வடிவத்தை vaṭivattai |
வடிவங்களை vaṭivaṅkaḷai |
與格 | வடிவத்துக்கு vaṭivattukku |
வடிவங்களுக்கு vaṭivaṅkaḷukku |
益格 | வடிவத்துக்காக vaṭivattukkāka |
வடிவங்களுக்காக vaṭivaṅkaḷukkāka |
屬格 1 | வடிவத்துடைய vaṭivattuṭaiya |
வடிவங்களுடைய vaṭivaṅkaḷuṭaiya |
屬格 2 | வடிவத்தின் vaṭivattiṉ |
வடிவங்களின் vaṭivaṅkaḷiṉ |
方位格 1 | வடிவத்தில் vaṭivattil |
வடிவங்களில் vaṭivaṅkaḷil |
方位格 2 | வடிவத்திடம் vaṭivattiṭam |
வடிவங்களிடம் vaṭivaṅkaḷiṭam |
協同格 1 | வடிவத்தோடு vaṭivattōṭu |
வடிவங்களோடு vaṭivaṅkaḷōṭu |
協同格 2 | வடிவத்துடன் vaṭivattuṭaṉ |
வடிவங்களுடன் vaṭivaṅkaḷuṭaṉ |
工具格 | வடிவத்தால் vaṭivattāl |
வடிவங்களால் vaṭivaṅkaḷāl |
奪格 | வடிவத்திலிருந்து vaṭivattiliruntu |
வடிவங்களிலிருந்து vaṭivaṅkaḷiliruntu |
參考資料
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022), “வடிவம்”, Digital Dictionaries of South India [Combined Tamil Dictionaries]
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.