泰米爾語
其他形式
- (kēttiram)
詞源
借自梵語 (kṣetra)。
發音
- 國際音標(幫助):/kʂeːt̪ːiɾam/, [kʂeːt̪ːiɾɐm]
名詞
(kṣēttiram) (複數)
變格
க்ஷேத்திரம் (kṣēttiram)的m-詞幹變格 | ||
---|---|---|
單數 | 複數 | |
主格 | க்ஷேத்திரம் kṣēttiram |
க்ஷேத்திரங்கள் kṣēttiraṅkaḷ |
呼格 | க்ஷேத்திரமே kṣēttiramē |
க்ஷேத்திரங்களே kṣēttiraṅkaḷē |
賓格 | க்ஷேத்திரத்தை kṣēttirattai |
க்ஷேத்திரங்களை kṣēttiraṅkaḷai |
與格 | க்ஷேத்திரத்துக்கு kṣēttirattukku |
க்ஷேத்திரங்களுக்கு kṣēttiraṅkaḷukku |
屬格 | க்ஷேத்திரத்துடைய kṣēttirattuṭaiya |
க்ஷேத்திரங்களுடைய kṣēttiraṅkaḷuṭaiya |
單數 | 複數 | |
主格 | க்ஷேத்திரம் kṣēttiram |
க்ஷேத்திரங்கள் kṣēttiraṅkaḷ |
呼格 | க்ஷேத்திரமே kṣēttiramē |
க்ஷேத்திரங்களே kṣēttiraṅkaḷē |
賓格 | க்ஷேத்திரத்தை kṣēttirattai |
க்ஷேத்திரங்களை kṣēttiraṅkaḷai |
與格 | க்ஷேத்திரத்துக்கு kṣēttirattukku |
க்ஷேத்திரங்களுக்கு kṣēttiraṅkaḷukku |
益格 | க்ஷேத்திரத்துக்காக kṣēttirattukkāka |
க்ஷேத்திரங்களுக்காக kṣēttiraṅkaḷukkāka |
屬格 1 | க்ஷேத்திரத்துடைய kṣēttirattuṭaiya |
க்ஷேத்திரங்களுடைய kṣēttiraṅkaḷuṭaiya |
屬格 2 | க்ஷேத்திரத்தின் kṣēttirattiṉ |
க்ஷேத்திரங்களின் kṣēttiraṅkaḷiṉ |
方位格 1 | க்ஷேத்திரத்தில் kṣēttirattil |
க்ஷேத்திரங்களில் kṣēttiraṅkaḷil |
方位格 2 | க்ஷேத்திரத்திடம் kṣēttirattiṭam |
க்ஷேத்திரங்களிடம் kṣēttiraṅkaḷiṭam |
協同格 1 | க்ஷேத்திரத்தோடு kṣēttirattōṭu |
க்ஷேத்திரங்களோடு kṣēttiraṅkaḷōṭu |
協同格 2 | க்ஷேத்திரத்துடன் kṣēttirattuṭaṉ |
க்ஷேத்திரங்களுடன் kṣēttiraṅkaḷuṭaṉ |
工具格 | க்ஷேத்திரத்தால் kṣēttirattāl |
க்ஷேத்திரங்களால் kṣēttiraṅkaḷāl |
奪格 | க்ஷேத்திரத்திலிருந்து kṣēttirattiliruntu |
க்ஷேத்திரங்களிலிருந்து kṣēttiraṅkaḷiliruntu |
參考資料
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022), “க்ஷேத்திரம்”, Digital Dictionaries of South India [Combined Tamil Dictionaries]
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.