泰米爾語
詞源
繼承自原始達羅毗荼語 。同源詞包括馬拉雅拉姆語 (nēraṃ)。等價於 (nēr, “線性的;直的”) + (-am)。
發音
- 國際音標(幫助):/n̪eːɾam/, [n̪eːɾɐm]
音頻: (檔案)
名詞
(nēram)
變格
| நேரம் (nēram)的m-詞幹變格 | ||
|---|---|---|
| 單數 | 複數 | |
| 主格 | நேரம் nēram |
நேரங்கள் nēraṅkaḷ |
| 呼格 | நேரமே nēramē |
நேரங்களே nēraṅkaḷē |
| 賓格 | நேரத்தை nērattai |
நேரங்களை nēraṅkaḷai |
| 與格 | நேரத்துக்கு nērattukku |
நேரங்களுக்கு nēraṅkaḷukku |
| 屬格 | நேரத்துடைய nērattuṭaiya |
நேரங்களுடைய nēraṅkaḷuṭaiya |
| 單數 | 複數 | |
| 主格 | நேரம் nēram |
நேரங்கள் nēraṅkaḷ |
| 呼格 | நேரமே nēramē |
நேரங்களே nēraṅkaḷē |
| 賓格 | நேரத்தை nērattai |
நேரங்களை nēraṅkaḷai |
| 與格 | நேரத்துக்கு nērattukku |
நேரங்களுக்கு nēraṅkaḷukku |
| 益格 | நேரத்துக்காக nērattukkāka |
நேரங்களுக்காக nēraṅkaḷukkāka |
| 屬格 1 | நேரத்துடைய nērattuṭaiya |
நேரங்களுடைய nēraṅkaḷuṭaiya |
| 屬格 2 | நேரத்தின் nērattiṉ |
நேரங்களின் nēraṅkaḷiṉ |
| 方位格 1 | நேரத்தில் nērattil |
நேரங்களில் nēraṅkaḷil |
| 方位格 2 | நேரத்திடம் nērattiṭam |
நேரங்களிடம் nēraṅkaḷiṭam |
| 協同格 1 | நேரத்தோடு nērattōṭu |
நேரங்களோடு nēraṅkaḷōṭu |
| 協同格 2 | நேரத்துடன் nērattuṭaṉ |
நேரங்களுடன் nēraṅkaḷuṭaṉ |
| 工具格 | நேரத்தால் nērattāl |
நேரங்களால் nēraṅkaḷāl |
| 奪格 | நேரத்திலிருந்து nērattiliruntu |
நேரங்களிலிருந்து nēraṅkaḷiliruntu |
派生詞彙
- (nērappaṭa)
參考資料
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022), “நேரம்”, Digital Dictionaries of South India [Combined Tamil Dictionaries]
- Template:R:ta:Agarathi
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.